Wiele produktów żywnościowych w wyniku niewłaściwie przeprowadzonego procesu technologicznego czy też kulinarnej obróbki termicznej staje się źródłem szkodliwych substancji potencjalnie rakotwórczych. Jednym z takich szkodliwych związków chemicznych są nitrozoaminy.
Zobacz także: Dieta japońska. Kryje się w niej tajemnica długowieczności. To jedzą Japończycy
Kiedy w jedzeniu powstają nitrozoaminy?
Nitrozoaminy powstają podczas obróbki termicznej żywności, w trakcie przechowywania jedzenia, a także już w przewodzie pokarmowym, pod wpływem działania kwasu solnego zawartego w soku żołądkowym.
Nitrozoaminy mają działanie kancerogenne i są przyczyną nowotworów:
- wątroby,
- jelita grubego,
- płuc,
- trzustki,
- żołądka,
- nerek,
- pęcherza moczowego,
- przełyku,
- języka.
W takich produktach spożywczych znajdują się rakotwórcze nitrozoaminy. Zobacz:
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?