MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szybkie dodanie soli sprawdza się, gdy gotujemy warzywa do...
fot. Marcin Makówka

Błędy popełniane przy gotowaniu rosół. Magda Gessler tego nigdy nie dodaje - przez to rosół traci tradycyjny smak

KIEDY SOLIĆ ROSÓŁ?

Szybkie dodanie soli sprawdza się, gdy gotujemy warzywa do sałatki albo jako dodatek do obiadu. W przypadku rosołu zbyt wczesne posolenie sprawi, że zupa będzie mdła. Sól spowoduje bowiem zatrzymanie smaku mięsa i włoszczyzny wewnątrz produktów.
Ziele angielskie i liście laurowe dodaj na początku gotowania, aby nadały wywarowi właściwego aromatu. Świeżo mielony pieprz, sól oraz majeranek i lubczyk dodaj pod koniec gotowania, ponieważ jeżeli będą zbyt długo przebywać w wysokiej temperaturze mogą stracić swój smak i właściwości.

Zobacz również

Tak wpływa na zdrowie borówka amerykańska. Kto powinien jej unikać?

Tak wpływa na zdrowie borówka amerykańska. Kto powinien jej unikać?

Kolejne ostrzeżenia IMGW. Może podnieść się stan wód!

PILNE
Kolejne ostrzeżenia IMGW. Może podnieść się stan wód!

Polecamy

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Boże Ciało tańsze od majówki. Ile zapłacimy za jedną noc w hotelu?

Boże Ciało tańsze od majówki. Ile zapłacimy za jedną noc w hotelu?