Dzień Placków Ziemniaczanych [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z bryndzą
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z bryndzą Czas : 45 minut Składniki: ½ kg ziemniaków, 1 jajko, 20 dag bryndzy ( takiej o kremowej konsystencji ), pieprz mielony, olej do smażenia. Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , bryndzę i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną . Uwaga ! Zrobiłam na próbę bo miałam bryndzę- smaczne , ale różnicy między takimi z farszu jaj na pierogi ruskie nie widzę. Jak dla mnie szkoda bryndzy. Przepis: Babciagramolka-Bunia Zobacz jak ugotować i przyrządzić: Dania świąteczneZobacz jak ugotować i przyrządzić: Potrawy wigilijne