Dzień Placków Ziemniaczanych [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Placki ziemniaczane na ostro
Placki ziemniaczane na ostroSkładniki:1 kg ziemniaków, Cebula, 2 łyżki mąki, 1 jajko, Sól, Pieprz mielony. Przygotowanie: Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce . Zostawić , aż się ustroją . Zlać wodę . Dodać drobno usiekaną cebulę , sól , Pieprz mielony , majeranek , jajko, mąkę . Wymieszać .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( oliwę lub smalec ). Kłaść łyżką porcję masy ziemniaczanej . Placuszki rozpłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . podawać z gęstą , kwaśną śmietaną . Spotkałam się z tym , że placki podaje się z sosem Np. grzybowym . Są też jadane na słodko. Nie dodaje się wtedy do nich cebuli , majeranku i pieprzu. Jeśli zaś chodzi o to , że wszyscy lubią jeść , a nikt nie lubi trzeć to trzeba wprowadzić zasadę , że jak chcecie jeść placki to trzyjcie ziemniaki – ja usmażę . Przepis: Babciagramolka-Bunia Zobacz jak ugotować i przyrządzić: Dania świąteczneZobacz jak ugotować i przyrządzić: Potrawy wigilijne