Dzień Placków Ziemniaczanych [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem Czas : 1 godzina Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię ) 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę. Mięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do cebuli. Posolić i posypać pieprzem ( po sporej szczypcie). Wymieszać i smażyć aż kurczak sie zrumieni. Wypestkować papryki i pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie. Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku. Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub utrzeć na tarce na małych oczkach ) ziemniaki odcisnąć na gazie by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli. Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.* Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Placki podawać z gulaszem posypując drobno posiekaną natką pietruszki ( lub inną zieleniną ). * Ziemniaki utrzeć bezpośrednio przed smażeniem bo utleniają się i robią się sine - a tak placki są złociste . Zobacz jak ugotować i przyrządzić: Dania świąteczneZobacz jak ugotować i przyrządzić: Potrawy wigilijne