MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jajecznica na parze to strzał w dziesiątkę. Zrobisz ją bez grama tłuszczu. Idealne śniadanie bez użycia patelni

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowa jajecznica na parze to klasyczny przysmak dla osób ceniących lekkostrawne posiłki. Dzięki użyciu pary jajka są puszyste i mają delikatną konsystencję. Taka jajecznica jest też mniej kaloryczna niż usmażona na maśle. Mam nadzieję, że tak ugotowana częściej zagości w śniadaniowym menu.

W skrócie

Jajecznica na parze to idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną cieszyć się zdrowszym i pożywnym śniadaniem. W odróżnieniu od tradycyjnej jajecznicy smażonej na patelni jajecznica na parze jest znacznie delikatniejsza w smaku, ma lżejszą teksturę i doskonale zachowuje naturalny smak jajek. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować pyszne śniadanie. Nawet początkujący domowy kucharz powinien poradzić sobie z jego przyrządzeniem.

Widok od przodu na jajecznicę na ciemnym talerzu z koperkiem
Gotową jajecznicę na parze podawaj posypaną świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. 123rf.com/voltan1/zdjęcie ilustracyjne

Jajecznica na parze – prosty przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta soli do smaku,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka natka pietruszki.

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj wszystkie składniki.
  2. Następnie wbij jajka do miski, dodaj mleko, sól i pieprz.
  3. Ubij jajka z mlekiem za pomocą widelca lub trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i maksymalnego napowietrzenia.
  4. Napełnij dolną część parowaru wodą i zagotuj.
  5. Jeśli nie masz elektrycznego parowaru, możesz użyć metalowego durszlaka umieszczonego nad garnkiem z gotującą się wodą, przykrytego szczelnie pokrywką.
  6. Wlej roztrzepane jajka z mlekiem do naczynia żaroodpornego lub specjalnego pojemnika do gotowania na parze.
  7. Umieść naczynie w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  8. Czas gotowania zależy od preferowanej konsystencji jajecznicy.
  9. Aby uzyskać delikatniejszą jajecznicę, gotuj ją przez 7 minut.
  10. Jajecznicę gotowaną na parze delikatnie wymieszaj widelcem, aby uzyskać puszystą konsystencję.
  11. Przed podaniem posyp jajecznicę posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Dodatki do jajecznicy na parze

W wersji alternatywnej, zamiast mleka możesz dodać napój migdałowy, napój sojowy lub inny ulubiony „mleko” roślinne. Do takiej jajecznicy możesz także dodać posiekane warzywa. Szczególnie sprawdzą się pomidory, papryka i liście szpinaku. Ciekawym dodatkiem będą także pokrojone suszone pomidory z oleju.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jajecznica na parze to strzał w dziesiątkę. Zrobisz ją bez grama tłuszczu. Idealne śniadanie bez użycia patelni - Strona Kuchni

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto