MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze względu na wysoką zawartość żeńskich hormonów płciowych –...
fot. anetlanda/123rf.com

Może doprowadzić do nagłej śmierci. Sprawdź 15 czynników ryzyka rozwoju zakrzepicy żylnej. Od czego powstają zakrzepy krwi?

Doustna antykoncepcja hormonalna

Ze względu na wysoką zawartość żeńskich hormonów płciowych – estrogenów oraz pochodnych progesteronu, również doustne środki antykoncepcyjne podwyższają ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Leki hormonalne zwiększają gęstość krwi, co podwyższa jej krzepliwość i sprzyja powstawaniu skrzeplin. Ryzyko to istnieje w przypadku tabletek dwuskładnikowych zawierających estrogeny lub kombinację estrogenów i progesteronu, szczególnie tabletek starej generacji, które są już coraz rzadziej stosowane.

Sytuacja ta jest szczególnie niebezpieczna w przypadku kobiet przyjmujących środki antykoncepcyjne, które dodatkowo palą papierosy, są otyłe lub genetycznie obciążone zakrzepicą (np. trombofilia wrodzona, zakrzepica występująca u najbliższych członków rodziny). Przed zastosowaniem środków antykoncepcyjnych należy poradzić się lekarza odnośnie skutków ubocznych stosowania tego typu produktów. W przypadku przeciwwskazań lekarz może doradzić zastosowanie innego rodzaju metod antykoncepcyjnych.

Zobacz również

Falubaz Zielona Góra jedzie na starcie z potężnym Motorem Lublin

Falubaz Zielona Góra jedzie na starcie z potężnym Motorem Lublin

Plaża Ostrów przygotowuje się do lata. Nowy bar i 100 ton świeżego piasku

Plaża Ostrów przygotowuje się do lata. Nowy bar i 100 ton świeżego piasku

Polecamy

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik