Jak wyglądają potrawy serwowane w restauracjach w Przemyślu? Wybrali kilkadziesiąt propozycji z różnych lokali. Przystawek, zup, dań głównych, przekąsek i deserów.
Przygotowując zestawienie, korzystaliśmy z ogólnie dostępnych zdjęć z oficjalnych stron i profili lokali gastronomicznych z Przemyśla na Facebooku i Instagramie:
- Bosko Restauracja & Deli,
- Rutyna,
- Selfier,
- Cuda Wianki,
- Piwiarnia Warecka Przemyśl,
- Pub Niedźwiadek,
- Piąte przez dziesiąte.
- Jeżeli patrzymy na sztukę kulinarną z perspektywy tradycji estetycznej, zawsze skazujemy ją na wykluczenie z dyskursu estetycznego. Ustalenia estetyków nie były jednak wiążące dla wielu współczesnych artystów. Historia sztuki odnotowuje wątki żywnościowe, w sztuce współczesnej dokonał się natomiast przełom polegający na tym, że produkty spożywcze są wykorzystywane nie tylko jako temat, lecz również jako tworzywo sztuki. Od lat trzydziestych XX wieku akty dzielenia się żywnością i napojami służyły temu, aby poszerzyć zakres sztuki, a także krytycznie skomentować współczesną kulturę, zadając pytania: o konsumpcję, ekologię, gościnność, politykę genderową i inne - twierdza specjaliści Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej.
Jak dodają:
W kulturze współczesnej obserwuje się wzrost zainteresowania wszystkim, co związane z przygotowywaniem i spożywaniem jedzenia. Jedzenie stanowi również interesujący temat dla wielu współczesnych artystów, którzy traktują je nie tylko jako ważny temat, ale, co więcej, używają produktów spożywczych jako tworzywa artystycznego.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?