Ryż stanowi główne źródło wyżywienia ponad połowy ludzkości na świecie. Choć uprawiany jest w strefie klimatów gorących i ciepłych, cieszy się dużą popularnością w Europie. Obecnie występuje 25 gatunków ryżu. Wśród najpopularniejszych i najchętniej spożywanych jego rodzajów są:
- ryż biały,
- ryż paraboiled,
- ryż basmati,
- ryż do sushi,
- ryż arborio,
- ryż jaśminowy,
- ryż brązowy.
Ryż - czy warto go jeść?
Jeśli chodzi o właściwości ryżu to zdecydowanie przeważają one nad jego głównym konkurentem, czyli ziemniakami. Ryż jest cennym źródłem węglowodanów, błonnika, tłuszczy jednonasyconych i wielonasyconych oraz białka. Stanowi również bogactwo cennych minerałów, między innymi magnezu, fosforu, potasu, selenu, wapnia, cynku, czy manganu.
Przeczytaj także: Ogórki małosolne - przepis krok po kroku. Te ogórki są gotowe już na drugi dzień.
Takie osoby nie mogą jeść ryżu. One muszą uwżać.
Ryż chętnie spożywany jest przez sportowców oraz na dietach odchudzających. Oczyszcza organizm i jelita z tłuszczu, jest sycący i dodaje energii, zawiera cenne minerały. Jest bogaty w aminokwasy, potas i oligosacharydy, dzięki czemu pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Poprawia również kondycję skóry i włosów. Można wykorzystać go do zrobienia maski lub płukanki.
Kto nie może jeść ryżu? W przypadku jakich dolegliwości należy ograniczyć spożywanie ryżu? Sprawdź w naszej galerii.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?