MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli...
fot. Getty Images

Skórki owoców i warzyw można wykorzystać na wiele sposobów. Mają wiele pozytywnych właściwości i są przydatne nie tylko w kuchni

Jeszcze więcej cytryn

Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli włoski likier. Skórkę z 5 cytryn zanurz w 500 ml alkoholu i odstaw na tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku. Wszystko przefiltruj przez gazę i wymieszaj z syropem (500 ml wody i 300 g cukru podgrzewane na małym ogniu, mieszane drewnianą łyżką). Przelej limoncello do szklanych butelek i przechowuj w piwnicy lub lodówce.

Cytrynową oliwę również przygotujesz samodzielnie. Wystarczy 500 ml oliwy z oliwek oraz 4 łyżki posiekanej skórki cytryny. Zamknij w szczelnym słoiku i odstaw na 15 dni w suchym i ciemnym miejscu. Codziennie potrząsaj słoikiem. Po 15 dniach przefiltruj oliwę za pomocą sitka (nie potrzebujemy już skórek) i przelej do butelki z ciemnego szkła. Cytrynowa oliwa gotowa. To samo można zrobić ze skórkami pomarańczy.

Zobacz również

Dotkliwa porażka Garbarni. Tylu goli w jednym meczu jeszcze nie straciła

Dotkliwa porażka Garbarni. Tylu goli w jednym meczu jeszcze nie straciła

Piłkarz Chelsea strzelił wyjątkowego gola. Trafienie z połowy boiska

Piłkarz Chelsea strzelił wyjątkowego gola. Trafienie z połowy boiska

Polecamy

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla