Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Przemyślu. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Przemyślu
Polecane lodziarnie w Przemyślu AlexRaths
Przeczytaj, gdzie znajdziesz lodziarnie w Przemyślu. Z całą pewnością lody są nieodłącznie związane z wakacjami. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego ożywczego deseru. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Przemyślu.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Przemyślu?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Przemyślu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Przemyślu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Przemyślu?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji

Pierwsze informacje o deserach z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z gór.

W XVI wieku włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto