Culinary World Cup w Luksemburgu rozpoczął się 27 listopada. Polscy żołnierze rozpoczęli kulinarną rywalizację z drużynami z całego świata w kategorii Community Catering.
Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunch’u dla 120 osób w formie cateringu - informuje Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego.
- Dzień zawodów rozpoczął się dla nas bardzo wcześnie, bo już o trzeciej nad ranem. O godz. 5,30 musieliśmy zameldować się w boksie. Naszym największym wrogiem był czas oraz stres, ale z upływem minut opanowaliśmy nerwy i na godz. 11.30 gotowi byliśmy do wydawki - wspomina sierż. Radosław Irzemski, jeden z członków reprezentacji.
Dodał, że atutem było menu oparte na tradycyjnej polskiej kuchni z wykorzystaniem najlepszych polskich składników.
- Międzynarodowych sędziów oraz konsumentów urzekł smak naszych dań, co pozwoliło nam uzyskać brązowy medal - wspomina sierż. Piotr Welter, kapitan polskiej reprezentacji.
Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa wśród najlepszych kucharzy na świecie. Polska reprezentacja podała do stołu bogaty i atrakcyjny zestaw
Podczas tegorocznych mistrzostw kucharze przygotowali:
- żurek na maślance z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami,
- polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim.
Na talerzach podlegających ocenie podano:
- gołąbek z kapusty faszerowany grochem i kapustą kiszoną,
- babkę ziemniaczaną z grzybami,
- bliny z puree kaparowo-rodzynkowym,
- wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami,
- sos boczniakowy,
- pietruszkę pieczoną z tymiankiem,
- puree z warzyw korzennych,
- sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowana cebulą i sosem orzechowym.
Konkursowe menu zamykał deser:
- sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni,
- sorbet z buraka, wiśni i imbiru,
- palona bita biała czekolada.
Polska preprezentacja zajęła trzecie miejsce i wywalczyła brązowy medal.

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?