Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Odgrzewanie produktów następnego dniach - tego nie odgrzewaj! Mogą być szkodliwe - tego nie można odgrzewać

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki - pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy oszczędzić.

Jednak jest grupa produktów, które gdy raz zostaną ugotowane, nie powinny być poddawane obróbce termicznej po raz kolejny. Te produkty po odgrzaniu są niesmaczne, ale przede wszystkim tracą wartości odżywcze, a nawet mogą być trujące, gdyż podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Można się po prostu zatruć. 

Jakie to produkty? Czego nie należy podgrzewać po raz kolejny? Sprawdź >>
Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki - pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy oszczędzić. Jednak jest grupa produktów, które gdy raz zostaną ugotowane, nie powinny być poddawane obróbce termicznej po raz kolejny. Te produkty po odgrzaniu są niesmaczne, ale przede wszystkim tracą wartości odżywcze, a nawet mogą być trujące, gdyż podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Można się po prostu zatruć. Jakie to produkty? Czego nie należy podgrzewać po raz kolejny? Sprawdź >>unsplash.com
Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki - pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy oszczędzić. Jednak nie wszystkie produkty nadają się do odgrzewania. Nie które mogą wręcz zaszkodzić po poddaniu ich po raz kolejny obróbce cieplnej. Jakie to produkty? Czego nie należy podgrzewać po raz kolejny? Sprawdź.

Oto produkty, których nie należy odgrzewać

Gdy po posiłku zostają resztki, pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy oszczędzić - zarówno pieniądze wydane na produkty spożywcze, jak i samą żywność. Tyle się w końcu teraz mówi o no waste i ekologii. To słuszne postępowanie. Pozostałe jedzenie można wykorzystać i przyrządzić obiad w kolejnym dniu.

Jednak jest grupa produktów, które gdy raz zostaną ugotowane, nie powinny być poddawane obróbce termicznej po raz kolejny. Te produkty po odgrzaniu są niesmaczne, ale przede wszystkim tracą wartości odżywcze, a nawet mogą być trujące, gdyż podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Można się po prostu zatruć. Dlatego warto planować posiłki, świeżo przygotowane jedzenie zjeść, a jeśli jest go za dużo, można podzielić się z rodziną lub przyjaciółmi, albo nawet rozdać na lokalnych facebookowych grupach do dzielenia się nadwyżkami jedzenia. W ostateczności produkty z tej niebezpiecznej grupy należy wyrzucić.

Jak bezpiecznie podgrzewać jedzenie?

  • Podgrzewaj krótko, tylko tyle, aby potrawa osiągnęła temperaturę około 65 stopni Celsjusza.
  • Podgrzewaj dokładnie tyle jedzenia, ile zamierzasz zjeść.
  • Przyrządzone już produkty nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z produktami surowymi.
  • Jeśli podgrzewasz jednocześnie więcej niż jeden produkt, przykryj naczynie, aby całe danie podgrzało się równomiernie.
  • Jeśli nie będziesz w stanie zjeść danej potrawy w ciągu 3-4 dni, najlepiej ją zamroź.

Tych produktów nie wolno odgrzewać. To może być szkodliwe dla zdrowia - lista

Zobacz teraz, jakie produkty są szkodliwe po ponownym podgrzaniu. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Odgrzewanie produktów następnego dniach - tego nie odgrzewaj! Mogą być szkodliwe - tego nie można odgrzewać - Gazeta Pomorska

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto