Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tego nie trzymaj w lodówce - lista produktów. Te produkty szybciej się psują, gdy są w lodówce

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
Lodówka to fantastyczny wynalazek. Pozwala na znacznie dłuższe przechowywanie różnych produktów spożywczych, wydłuża ich trwałość. Jednak nie wszystkie produkty wymagają przechowywania w lodówce. Są nawet takie produkty, których wręcz nie powinno się trzymać w lodówce, bo to źle wpływa na ich jakość. Sprawdź, jakie warzywa, owoce i inne produkty należy trzymać poza chłodziarką.

Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce?

To, w którym miejscu w lodówce ułożymy dany produkt, wpływa na jego trwałość i świeżość. W nowoczesnych lodówkach znajduje się wiele półek są specjalne szuflady i strefy świeżości. Jak zatem właściwie rozmieścić produkty w lodówce? Oto podstawowe zasady:

  • górna półka – tu lodówka najmniej chłodzi, temperatura jest najwyższa - umieść tu dżemy, ogórki w słoikach i inne przetwory, oliwki, produkty mleczne,
  • środkowe półki – tutaj umieść produkty z krótką datą przydatności i już otwarte, na przykład ser, wędliny, masło, jogurty, twarożki, a także ugotowane już potrawy lub pozostałości z obiadu czy kolacji,
  • dolna półka – tutaj trzymaj świeże mięso i ryby.
  • szuflady i strefy świeżości – tu umieść warzywa i owoce, najdłużej zachowają świeżość.
  • metalowa/plastikowa półka na butelki - zwykle jest przystosowana kształtem do butelek, ale możesz też na niej trzymać inne rzeczy, jeśli brakuje ci miejsca na półkach,
  • półki na drzwiach – to doskonałe miejsce na wysokie butelki, dzbanki i pojemniki, tu trzymaj też musztardy, majonez, chrzan, sosy kanapkowe.

Lodówka - kiedy wynaleziono?

Urządzenie, które uznaje się za prototyp lodówki, powstało w Europie już w 1876 roku, a pierwsze domowe lodówki wyprodukowano w roku 1913 w Niemczech i w USA. Tak więc już od wielu lat możemy cieszyć się tym dobrodziejstwem i ułatwieniem, jakim jest lodówka. Dzięki lodówce produkty dłużej są świeże, możemy też kupić ich większą ilość na raz, bez obaw, że połowa się zepsuje, zanim zdążymy je zjeść.

Czy jajka trzeba trzymać w lodówce?

Jajka zawsze budzą wątpliwości - trzymać w lodówce czy nie? Otóż nie, nie trzeba trzymać jajek w lodówce. W sklepach jajka również nie są przechowywane w chłodziarkach, ale stoją na paletach. Warto wiedzieć, że temperatura, w jakiej przechowujemy jajka, nie powinna przekraczać 20 st. C.

Jajek nie trzeba przechowywać w lodówce.
Jajek nie trzeba przechowywać w lodówce. unsplash.com

Te produkty nie wymagają, by przechowywać je w lodówce

Jednak nie wszystkie produkty wymagają przechowywania w lodówce. Są nawet takie produkty, których wręcz nie powinno się trzymać w lodówce. Sprawdź, jakie warzywa, owoce i inne produkty należy trzymać poza chłodziarką.

Zobacz w galerii, jakich produktów nie należy trzymać w lodówce:

To też może cię zainteresować:
Żony Krzysztofa Ibisza - zdjęcia. Tak wyglądają obecna i byłe żony znanego prezentera
Takie imiona noszą najgorsze synowe. Te kobiety są złośliwe i nie szanują teściowej!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tego nie trzymaj w lodówce - lista produktów. Te produkty szybciej się psują, gdy są w lodówce - Gazeta Pomorska

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto