Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą)
Mnie ze względu na swoją delikatność pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i sałatkach.
Tym bardziej , że kupuję ją konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa do spożycia - wystarczy odsączyć lub nie ( w skład wchodzi ciecierzyca, woda, sól).
Czas: 15 minut
Składniki:
1 puszka ( 400 g) ciecierzycy w sosie własnym
1 kiełbasa śląska ( ok. 15 dag)
1/2 szklanki prażonej cebulki
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
1 łyżeczka miodu
1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
4 łyżki oleju ( z pestek winogron, ryżowego lub słonecznikowego)+ 3 do posmarowania bułki
1,5 łyżki mąki
6 plasterków bułki ukrojonych na skos
1/3 pęczka usiekanej natki pietruszki.
Przygotowane
Otworzyć puszkę z ciecierzycą i zawartość przelać do garnka. Ogrzewać na bardzo małym gazie.
Z kiełbasy zdjąć skórkę ( nie koniecznie) i pokroić w pół plasterki .
Dodać do ciecierzycy kiełbasę, prażoną cebulę , koncentrat, miód, pieprz, paprykę mieloną, 4 łyżki oleju.
Wymieszać. Dusić 10 minut.
Zasypać malą- wymieszać i zagotować.
Wsypać natkę- zamieszać.
Bułkę pokroić w plastry.
Posmarować olejem
Opiec na patelni grillowej lekko rumieniąc.
Podawać ciecierzycę w miseczkach z grzankami z bułki.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?