18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Polubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali.

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

Czas: 30 minut + marynowanie

Składniki:
2 małe nototenie ( lub 1 większa - zależy jaką porcję ktoś potrzebuje)
2 średnie jabłka
4 średnie ziemniaki
kawałek marchewki
plasterek korzenia pietruszki
3/4 średniej cytryny
kilka zielonych liści pora
skórka z 1/8 cytryny
6 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka maggi w płynie
wiązka ziół ( natka pietruszki , lubczyk , gałązka selera )
1 łyżka oleju ( ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
2,5 szklanki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
koperek do posypania

Przygotowane
Rozmrożone nototenie umyć , oskrobać, umyć.
Rozciąć od strony płetwy brzusznej i wyciąć kręgosłup. Usunąć boczne skrzela.
Filety ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z olejem. Zostawić na 30 minut.
Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą by nie czerniały.
Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).Obrane ćwiartki jabłek wrzucić do ziemniaków.
W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, obierki i gniazda nasienne z jabłek, pieprz ziarnisty, obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Zagotować.
Postawić na wierzchu górny garnek i gotować 15 minut.
W garnku do gotowania na parze na liściach pora układać ziemniaki i jabłka.
Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.
Przecedzić wywar z dolnego garnka.
Wlać śmietankę ( rybę , ziemniaki i jabłka w górnym garnku postawić na zdjętym z gazu dolnym garnku z którego wylano wywar i zostawić na czas robienia sosu pod przykryciem by nie ostygły).
Odlać 3/4 szklanki wywaru.
W garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.
W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego wywaru i zaciągnąć nim wywar.
Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).
Ziemniaki utłuc z jabłkami na puree - doprawić solą i pieprzem.
Podawać nototenię z puree ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania do popicia ( posypując koprem).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto