18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Udostępnij:
Polubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali.

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

Czas: 30 minut + marynowanie

Składniki:
2 małe nototenie ( lub 1 większa - zależy jaką porcję ktoś potrzebuje)
2 średnie jabłka
4 średnie ziemniaki
kawałek marchewki
plasterek korzenia pietruszki
3/4 średniej cytryny
kilka zielonych liści pora
skórka z 1/8 cytryny
6 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka maggi w płynie
wiązka ziół ( natka pietruszki , lubczyk , gałązka selera )
1 łyżka oleju ( ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
2,5 szklanki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
koperek do posypania

Przygotowane
Rozmrożone nototenie umyć , oskrobać, umyć.
Rozciąć od strony płetwy brzusznej i wyciąć kręgosłup. Usunąć boczne skrzela.
Filety ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z olejem. Zostawić na 30 minut.
Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą by nie czerniały.
Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).Obrane ćwiartki jabłek wrzucić do ziemniaków.
W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, obierki i gniazda nasienne z jabłek, pieprz ziarnisty, obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Zagotować.
Postawić na wierzchu górny garnek i gotować 15 minut.
W garnku do gotowania na parze na liściach pora układać ziemniaki i jabłka.
Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.
Przecedzić wywar z dolnego garnka.
Wlać śmietankę ( rybę , ziemniaki i jabłka w górnym garnku postawić na zdjętym z gazu dolnym garnku z którego wylano wywar i zostawić na czas robienia sosu pod przykryciem by nie ostygły).
Odlać 3/4 szklanki wywaru.
W garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.
W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego wywaru i zaciągnąć nim wywar.
Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).
Ziemniaki utłuc z jabłkami na puree - doprawić solą i pieprzem.
Podawać nototenię z puree ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania do popicia ( posypując koprem).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie