Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym
Czas: 45 minut
Składniki:
20 dag gotowanego mięsa od szynki
2 łyżki gotowanych warzyw ( marchew,pietruszka, seler)
3 łyżki prażonej cebulki
3 łyżki otrębów pszennych
1 białko
1 pęczek koperku ( średni lub 2 takie zimowe- po pokrojeniu ma być ok. pół szklanki kopru)
9 średnich ładnych ziemniaków
szczypta mielonego pieprzu
szczypta soli
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( ryżowy)
maggi
4 szklanki wody.
Zmielić mięso i warzywa.
Przygotowane
Wymieszać z połową usiekanego koperku , łyżką oleju i otrębami. Doprawić odrobiną maggi , pieprzem mielonym.
Dodać prażoną cebulkę i szczyptę soli. Po wymieszaniu odstawić na 10 minut.
Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć łyżeczką środki pozostawiając wydrążone kawałki.
Wypełnić puste miejsca w ziemniakach farszem .
Pokroić kawałki ziemniaków które zostały wydrążone.
Dno garnka wysypać pokrojonymi kawałkami ziemniaków.
Ziemniaki faszerowane ułożyć w garnku.
Zalać wodą , dodać 1 łyżkę maggi.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce ( płyn powinien odparować o połowę).
Delikatnie wyjąć ziemniaki.
Wlać śmietankę , dodać masło ,wsypać resztę usiekanego koperku ( odrobinę zostawić do posypania po wierzchu dla dekoracji) i zmiksować sos by zgęstniał.
Doprawić sos do smaku pieprzem .
Podawać ziemniaki ułożone na porcji sosu posypane koprem.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?