Dipopast jajeczny na Wielkanoc
Nie bardzo wiedziałam jak nazwać to co od jakiegoś czasu pojawia się na naszym wielkanocnym stole. Pasta to nie jest , dip też nie . Powstało przez przypadek . Wnuk ucierał jajka z majonezem na farsz do nadziewania roladek szynkowych i wyszło mu trochę za rzadkie i za pikantne . Wyrzucenie nie wchodziło w grę .Ktoś wszedł do kuchni - złapał plasterek polędwicy - chlapnął na niego tym żółtym sosem i poinformował że jest smaczne .I tak już zostało. Robimy bo nie wszyscy lubią sos tatarski.
Czas :20 minut
Składniki:
6 jajek
3 łyżki majonezu ( gęsty- dekoracyjny )
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
sól
pieprz biały mielony
4 łyżki pokrojonej rzeżuchy
Przygotowanie
Ugotować jajka na twardo , ostudzić i obrać . Zmiksować w malakserze z majonezem, jogurtem i chrzanem na puszystą masę .
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać z połową pokrojonej rzeżuchy - resztą posypać po wierzchu.
My na Wielkanoc jemy ją kładąc na wędliny ( najlepiej chuda szynka , polędwica surowa ) lub polewając jajka na twardo.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?