Gulasz z indyka z warzywami
Czas: 1 godzina
Składniki:
15 dag piersi z indyka
1 duża cebula
1 marchewka
1/2 dużej czerwonej papryki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
1 szklanka wody
2 łyżeczki mąki
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
6-8 dag makaronu mini Farfale ( może być inny gruby)
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią )- odcinając uprzednio od mięsa ścięgna .
Skropić łyżka oleju , posypać szczypta soli, cukrem, paprykę - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę.
Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni.
Do garnka dołożyć obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pozbawioną pestek i gniazda
nasiennego pokrojona w paseczki paprykę.
Zalać wodą .Wrzucić ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. godziny .
Gdyby płyn za mocno odparowywał uzupełniać po trochę. Na końcu ma być ok. 3/4 szklanki płynu.
Zagęścić brązową zasmażką zrobioną z 2 łyżeczek mąki ( na suchą patelnię wsypać mąkę - smażyć mieszając aż się zrobi złota - rozprowadzić gulaszem * ).
Doprawić gulasz maggi w płynie i przyprawami ( pieprz , papryka mielona).
Ugotować makaron mini Farfale . Odcedzić .
Podawać posypany mieszanka ziół ( natka pietruszki, melisa, bazylia , szczypior- co mamy ) mieszając z makaronem.
* Uwaga przy rumienieniu mąki bo jeśli za mocno ją przysmażymy to będzie gorzka.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?