Jako przyprawę do macerowania użyłam ketchupu śliwkowego .
Czas : 15 minut
Składniki :
4 kawałki filetów łososia ( bez skóry )
5 łyżek Ketchupu śliwkowego ( użyłam Kielecki , jak nie ma to zmieszać ketchup pikantny z sosem śliwkowym - Plum sauce )
pieprz mielony
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Dzwonka łososia posmarować Ketchupem śliwkowym - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć .Osuszyć . Posypać pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .Po przewróceniu rozsmarować na łososiu połowę marynaty która została od łososia , a resztę włożyć w tłuszcz na patelnię ( poruszyć nią by marynata zmieszała się z tłuszczem). Ponownie obrócić rybę i dosmażyć .
Podaję z makaronem ryżowym .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne
Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?