18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Mocno grzybowa kapusta wigilijna

Robert Orzechowski
Mocno grzybowa wigilijna kapusta
Mocno grzybowa wigilijna kapusta Babciagramolka-Bunia
Udostępnij:
Potrawa na wigilię. Mocno grzybowa wigilijna kapusta.

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .

Czas : 5 dni

Składniki :
3 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
1 słoik suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
20 kapeluszy suszonych prawdziwków
1,5 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
pieprz grubo mielony kolorowy
miód
3 łyżki masła
sos sojowy
3 cebule

Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ).w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny ,
Drugiego dnia namoczyć i ugotować grzyby . Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez 2 godziny trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem . Zostawić w chłodzie do następnego dnia .
Trzeciego dnia doprawić do smaku pieprzem , miodem , sosem sojowym .Dodać podsmażoną na złoto na kilku łyżkach oleju cebulę .
Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie .
Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować .Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by sie nie przypaliła .

Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki .
Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą , jako dodatek do pieczonych mięs itp. . Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas .
Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 135,26 zł685,00 zł-40%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 892,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 236,48 zł2 499,00 zł-23%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł336,99 zł-13%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie