18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane.

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie

Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka i kilka kiwi.

Czas : 30 minut

Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 łyżka cukru waniliowego
2 duże jabłka
2 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka suszonej otartej skórki pomarańczowej
1 Badian ( anyż gwiaździsty
8 goździków
4 pełne łyżki miodu
olej do smażenia

Przygotowane
Wymieszać jajka , śmietanę , mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .
Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.
Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ). Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.
Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .
Obrać kiwi i pokroić w plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.
Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.
Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.
Na dużej patelni rozgrzać olej . Łyżką kłaść na gorący olej porcje ciasta . Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .
Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.

* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.
** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie