Ryba na pewno nie po grecku

Robert Orzechowski
Ryba
Ryba Babciagramolka-Bunia
Udostępnij:
Potrawa na wigilię. Ryba na pewno nie po grecku.

Sposób na rybę inaczej. Robi się ją prawie tak samo jak rybę po grecku.

Czas : 30 minut + 4 godziny w lodówce

Składniki : ½ kg ryby ( Panga , Dorsz , Tilapia )
1 szklanka pokrojonej w paseczki brzoskwini z syropu
1 szklanka pokrojonej w paseczki papryki konserwowej
1 ogórek kiszony pokrojony w pół plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
½ szklanki soku z brzoskwiń
1 szklanka wody
1 kostka bulionu rybnego Knorra
oliwa
mąka
2 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego

Filety rybne posolić i obtoczyć w mące . Usmażyć na oliwie na rumiano. Odłożyć .Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę nie rumieniąc jej . Wlać sok z brzoskwini i wodę. Dodać ketchup, przecier, kostkę bulionową , pieprz , sos sojowy . Dusić 10 minut. Dołożyć brzoskwinie, paprykę , ogórek i dusić jeszcze 5 minut. W naczyniu z pokrywką układać warstwami : sos , rybę pokrojoną w 2 cm paski , sos. Przykryć . Zostawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki na 4 godziny.

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie