Zrobione- zamrożone - czekają na Wigilę .
Wbrew pozorom robienie uszek wcale nie jest mordęgą .
Czas :1 godzina
Składniki :
1,5 szklanka mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania
1/2 szklanki ugotowanych i zmielonych grzybów suszonych
1 cebula
masło
2 łyżki oleju
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą . Zagnieść ciasto . Rozwałkować podsypując mąką . Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formują kształt uszka - układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować osoloną wodę z olejem . Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by sie nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić .
Przed podaniem rozgrzać na patelni masło i obsmażyć uszka na rumiano .
Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić . A w Wigilie tyko podsmażyć na rumiano.
Z tek porcji wychodzi ok 50 malutkich uszek .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne
Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?